Loading...
idą, idą święta

Wykonanie bombek

 
Technika wykonywania szydełkowych bombek
 
 
No właśnie , bombka niby coś prostego, ale okrągłego.. i tu zaczynają sie schody. Jak wykończyć? Jak usztywnić? Jak połączyć?
 
Co nam się przyda?
W zasadzie wszystkie rzeczy z poniższego zdjęcia, a nawet więcej!
 
                                                                          
 
Co tutaj mamy…baloniki, styropianowe kule różnej średnicy, i plastikowe formy.
 
Ja osobiście znam dwie techniki wykonywania bombek i innych ozdób choinkowych. 
 
1. Całościowa
 
O ile wzór a przede wszystkim kształt ozdoby nie jest skomplikowany ( mówimy tutaj raczej o bombkach niz np gwiazdkach itd), możemy wykonać bombkę w całości, podążając za wzorem.
No dobrze, ale wyszedł nam taki płaski flaczek… teraz przydadzą nam się….balony! Balon wsuwamy do środka ozdoby i delikatnie nadmuchujemy do pożądanych rozmiarów. No i problem tutaj jest jeden.. ciężko uzyskać idealnie okrągły kształt:( Rozwiązaniem tego jest np suszenie wykrochmalonego produktu, między dwoma obłożonymi folią książkami. Dzięki temu, balon zostanie z obu stron lekko zgnieciony i z kształtu „jajka” zrobi nam się kula.
       Po wyschnięciu krochmalu balonik delikatnie odklejamy od wyrobu uciskając go. Przekłuwamy balonik i wyjmujemy go z bombki.
Możemy również zastosować  plastikowe formy i na stałe ‚uwięzić’ formę w bombce.
 
2. Połówkami
 
Wykonujemy dwukrotnie połowę schematu ozdoby. Dopasowujemy formę do  ozdoby. Krochmalimy połówki i naciągamy na formy. Ważne, że o ile jest taka możliwość to do form dobrze poprzypinać wyroby, wtedy mamy pewność, że są naciągnięte i uzyskają idealny kształt. Do bombek najbardziej lubię używać form styropianowych, gdzie można za pomocą szpilek przymocować rozciągniętą bombkę. Pozostawiamy do wyschnięcia. Zdejmujemy delikatnie z form i łączymy obie połówki.
Jako formy można użyć wszystkiego: kieliszka, patyczka, kieliszka do jajek itp.
                                                           
 
Krochmalenie:
 
Do krochmalenia używam takich wynalazków:
 1. Krochmal gotowy, wyjątkowo podam nazwę – Ługa 🙂 Wlewam (nie rozcieńczam) krochmal do miseczki i kilka minut memlę w tym wyroby. Plus- wyroby ładnie pachną
 
2 . Jeśli nie mam gotowego krochmalu robię taką o to miksturę: mieszam cukier i wodę w stosunku 1:1. Zagotowuję. Jak troszkę przestygnie, ale nie będzie jeszcze zimne ( kryształki cukru!) mocze w tym wyroby.
Po wyschnięciu rzeczy są sztywne, w żaden sposób nie lepkie czy też w inny sposób dziwaczne:)
                                                              
 
Najlepiej suszyć wykrochmalone rzeczy na ręczniku, przypinając o ile wymaga tego rzecz (np serwetki,czy płaskie aniołki) szpilkami po nadaniu odpowiedniego kształtu. ideałem byłoby suszenie na styropianie:)
 
 
 
 
 
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *