Początki szydełkowania

Czyli dział dla początkujących, gdzie żadne pytanie nie jest zbyt głupie lub proste;p

Moderatorzy: IsaBeil, Agnieszka, Tina

Początki szydełkowania

Postprzez domel 2009-11-13, 11:00

Cześć,

Tu Kinga, chcę zacząć szydełkować. Do tej pory robiłam dużo mulinek na rękę, ale mam już dosyć:) Chcę spróbować czegoś innego.
Proszę poradźcie - jaką nić kupić na początek (szydełko mam - nawet kilka) i gdzie znaleźć proste, darmowe wzory ?
Do tej pory używałam muliny Anchor do robienia mulinek - dobre, sprawdzone nici - polecam wszystkim! - niestety ta firma nie robi nici do szydełkowania - co wybrać ?

Buziaki,

Kinga
domel

Dołączenie: 2009-11-13, 10:37

Re: Początki szydełkowania

Postprzez Iza 2009-11-16, 20:28

To witaj w gronie szydełkujących.
Na początek polecam pierwszy lepszy kordonek - np snehurka, stokrotka, perle 5, maxi.
Teraz pytanie, jakiej grubości masz szydełka bo to ważne.
A tak w ogóle,to najlepiej zacząć naukę szydełkowania na włóczkach i grubszych szydełkach. Dobrze wybrać taką, o ścisłym splocie, żeby przy wkłuwaniu szydełka nie rozdwajała się. Jak nabierzesz wprawy to można brać się za kordonki:)

Co do wzorów, to trochę znajdziesz ich na makatce i na forum. Masz upatrzonego cos konkretnego? Np szalik, chusta itp? TO postaram się coś podesłać.
Iza

Dołączenie: 2006-09-26, 21:48

Postprzez domel 2009-11-20, 10:09

Cześć Iza,

Dzięki za odpowiedź.
W ostatnim czasie trochę poszukałam w temacie i już na samym początku natknęłam się na tajemnicze słowo frywolitka. Tak naprawdę to tego szukałam. Myślałam, że wszystkie te małe cudeńka (serweteczki) robione są na szydełku...

Szaliki, swetry itp. to jak na razie trochę za duże rzeczy dla mnie - ale kto wie co będzie dalej : )

Jak u Ciebie z frywolitką ?

Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam,
Kinga
domel

Dołączenie: 2009-11-13, 10:37

Postprzez Iza 2009-11-23, 22:25

Oj Domelu:)

Chyba nie mamy tutaj mistrza frywolitkowego...a szkoda. Sama się przymierzałam do tego, ale chyba brakuje mi cierpliwości, bo trzeba idealnie zaciskać te wszystkie pętelki, żeby były idealnie równe. Chętnie w każdym razie się nauczę, jeśli znajdę takowego nauczyciela.Póki co oglądam filmiki instruktażowe na youtube:)
Iza

Dołączenie: 2006-09-26, 21:48

Powróć do Przedszkole

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość